Cubaan pertama masak apam polka dot. Kita cuba pula design yang lebih comel, Ladybird.
Mari cuba resepi apam polka dot yang sangat mudah & murah.
Bahan-bahan
Menghasilkan 15-20 biji apam
Bahan-bahan
Menghasilkan 15-20 biji apam
Bahan-bahan
3 biji Telur ayam (saya guna telur omega 3 sebab kurang hanyir)
275gm Tepung Gandum tanpa Peluntur
220gm Gula putih (castor sugar pun boleh)
150ml Susu Cair
3 sudu teh Baking Powder
1 sudu teh Ovalette (nama lain: SP Yellow/Stabilizer)
Filling: Strawberry/Blueberry/Kiwi/Pineapple atau apa saja mengikut citarasa
15-20 mangkuk kertas (cupcake) bersaiz nombor 7 atau 1oz
Acuan plastik atau kaca (bersaiz cawan teh cina. Saya guna acuan untuk kuih lompang)
Cara-cara memasak:
1) Pukul telur & gula (sehingga gula larut) menggunakan mixer pada kelajuan medium atau nombor 2.
2) Ayak tepung & Baking Powder di dalam mangkuk berasingan. Gaul perlahan.
3) Masukkan sedikit campuran tepung ke dalam mangkuk mixer, berselang dengan susu. (Kalau masuk tepung terlalu banyak, akan menjadi sukar untuk sebati. Susu akan membantu untuk mencairkan campuran agar senang untuk sebatian)
4) Akhir sekali, masukkan ovalette dan kacau hingga sebati. Bancuhan akan menjadi warna putih.
5) Bahagi adunan mengikut warna yang dipilih. Jadi, saya bahagi kepada 3 bahagian yang diasingkan kedalam 3 mangkuk untuk dicampur dengan pewarna: hitam & pink. Warna putih tak perlu dicampur apa-apa pewarna.
6) Setelah campur dengan pewarna makanan, sendukkan 1/2 sudu (biasanya saya guna sudu makan) bancuhan berwarna pink ke dalam mangkuk kertas (cupcake) yang telah diletakkan kedalam acuan sebab mangkuk kertas lembik bila basah dikukus. =)
7) Masukkan sedikit (lebih kurang 1 sudu teh) filling dan seterusnya masukkan lagi 1/2 sudu makan bancuhan apam tadi sehingga 3/4 penuh mangkuk kertas.
7) Masukkan sedikit (lebih kurang 1 sudu teh) filling dan seterusnya masukkan lagi 1/2 sudu makan bancuhan apam tadi sehingga 3/4 penuh mangkuk kertas.
8) Masukkan bancuhan yang lagi dua (bancuhan warna hitam & putih) ke dalam piping bag. Corakkan mengikut gambar-gambar dibawah. Kalau anda lebih kreatif lagi, silalah kongsi bersama.
Selamat mencuba...!
My first attempt to try apam polka dot. A sweet delicacies made popular for years. But this time, I tried to change the decoration to Ladybird...
A simple & cheap recipe for all.
Ingredients
Yield: 15-20 pcs
Yield: 15-20 pcs
Ingredients
3 Large eggs (I used Omega 3 for less smell)
275gm Wheat Flour
220gm White sugar (can use castor sugar)
150ml Evaporated milk
150ml Evaporated milk
3 tsp Baking Powder
1 tsp Ovalette (nama lain: SP Yellow/Stabilizer)
Filling: Strawberry/Blueberry/Kiwi/Pineapple or any flavour as you like
15-20 paper cup (cupcake) size number 7 or 0.25oz
Plastic/ glass cup (chinese tea cup)
Any creative design are most welcome to share. =)
Plastic/ glass cup (chinese tea cup)
How-to:
1) Beat eggs & sugar till dissolve at medium speed or number 2.
2) Sift flour & baking powder in another bowl. Mix gradually.
3) Add some dry mixture into mixer bowl, alternatively with evaporated milk.
4) Finally, add in ovalette & continue mixing till mixture smooth & creamy(about 3 minutes)
5) Divide mixture into 3 bowls. Each for a colour: Pink, Black & White (original mixture colour).
6) After adding colours, scoop (approximate 1/2 tsp) of coloured mixture into paper cup, placed in a plastic/glass cup (chinese tea cup)
7) Add in filling (about 1 tsp) and continue with previous mixture until 3/4 filled.
7) Add in filling (about 1 tsp) and continue with previous mixture until 3/4 filled.
8) Fill black & white mixture in each piping bag. Decorate according to attached pictures.
Any creative design are most welcome to share. =)
Good Luck...!
2) Buat bentuk polkadot dengan garisan di bahagian tengah Using black colour mixture, add some dotted shapes |
3) Penuhkan bahagian atas untuk membentuk kepala Fill the design to make head shape. |
4) Buat bentuk bulat sebagai mata dengan bancuhan warna putih Making the eyes |
5) Letak anak mata pulak Adding the cornea... :P |
Siap untuk dimakan...! =) Yummylicious..!! |
No comments:
Post a Comment