Pages

Saturday, 19 December 2015

Kek Mini Karamel Cheese

1/2 cawan biskut masin (salted cracker). Saya guna jenama Julie's
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar mentega (dicairkan)
12 oz Krim Keju pada suhu bilik
1/2 cawan gula
1 biji telur (gred B)
Sos karamel
1 sudu besar susu UHT

Caranya:

* Panaskan oven pada suhu 170°C
* Masukkan biskut ke dalam food processor atau hancurkan secara manual (masuk dalam plastik zip lock dan ketuk guna rolling pin)
* Campurkan biskut hancur dengan gula perang dan mentega cair. Tekan adunan ke dalam bahagian muffin pan yang telah diisi dengan cawan kek.
* Pukul krim keju dan gula sehingga berkrim.
* Masukkan telur satu persatu hingga sebati.
* Sudukan adunan keju ke atas adunan biskut tadi.
* Bakar selama 15minit pada suhu 170°C atau sehingga lidi pencucuk bersih bila dikeluarkan pada tengah kek.
* Sejukkan kek sepenuhnya sebelum simpan dalam peti sejuk selama sejam.
* Sementara itu, sediakan sos karamel. Panaskan pes karamel dan susu bercampur dengan garam dengan teknik double boiler.
* Masak sehingga karamel betul-betul cair sambil kacau sentiasa.
* Biarkan karamel sejuk. Tuang 1 sudu kecil karamel ke atas kek mini keju dan taburkan sedikit garam. Sejukkan semula kek.
* Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment